ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪ ΣΤΟ ΦΟΙΝΙΚΑ

του Γιώργου Στεφάνου*
Στην ιστοσελίδα της αγαπημένης μας Συριανής ομάδας Α.Ο. Φοίνικας Σύρου – ONEX διαβάζουμε: «Αθλητικός σύλλογος, που ιδρύθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 1980 από 52 ιδρυτικά μέλη στο χωριό Φοίνικας της Σύρου. Έδρα της ομάδας είναι το κλειστό γυμναστήριο Δημήτριος Βικέλας στην Ερμούπολη».
Ο Α.Ο. Φοίνικας Σύρου διατηρούσε αρχικά ομάδα ποδοσφαίρου, αλλά τελικά αποφασίστηκε να δοθεί έμφαση στο τμήμα του βόλεϊ, καθώς τα σχολεία της Σύρου ενθάρρυναν την πετοσφαίριση και οι νέοι του νησιού παραδοσιακά έδειχναν ενδιαφέρον για το άθλημα. Η ομάδα εντάχθηκε στη δύναμή της ΕΟΠΕ (Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης στις 29 Φεβρουαρίου 1984 και από τότε, αφού ανέβηκε πολύ γρήγορα στην Α’ κατηγορία, κάνει πρωταθλητισμό και χαρίζει μοναδικές στιγμές στους φιλάθλους, διαφημίζοντας τη Σύρο σε όλη την Ελλάδα.
Όσοι τηλεθεατές, που αγαπούν το βόλεϊ, επισκεφθούν το νησί ώστε να δουν τις ομορφιές του και να γνωρίσουν τον Φοίνικα, θα βρεθούν προ εκπλήξεως, καθώς θα διαπιστώσουν ότι στο χωριό δεν υπάρχει κανένας χώρος άθλησης! Θα απορήσουν για το πως τόσα χρόνια η ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό, δεν έχει δημιουργήσει ένα γήπεδο για τους νέους στις ρίζες της, στον Φοίνικα!
Επίσης, πολλοί επισκέπτες μπορεί να θυμηθούν ότι πριν χρόνια γεμίσαμε την πλατεία Μιαούλη με άμμο για τις ανάγκες τουρνουά beach βόλεϊ, αλλά μέχρι σήμερα στον Φοίνικα δεν έχει γίνει καμία αντίστοιχη προσπάθεια, αν και το χωριό διαθέτει ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στην φιλοξενία μιας διοργάνωσης beach βόλεϊ, η οποία θα επιμήκυνε την τουριστική περίοδο με κέρδος για τις επιχειρήσεις της Σύρου.
Ας ελπίζουμε ότι οι συνθήκες στο μέλλον θα είναι ευνοϊκότερες για τους νέους και τους επισκέπτες του Φοίνικα και της νότιας Σύρου που θέλουν να αθληθούν

(*) Ο Γιώργος Στεφάνου είναι μαθηματικός και διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κυκλάδων. Γεννήθηκε και ζει στον Φοίνικα της Σύρου.