ΤΥΡΟΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ… Πρωτογενής τομέας και επιχειρηματικότητα νέων του νησιού στην 8η εκπομπή της ομάδας

Συνεχίζοντας την ανάδειξη αξιόλογων τοπικών πρωτοβουλιών που συμβάλλουν σε μια ορθολογική ανάπτυξη του νησιού μας, η ραδιοφωνική εκπομπή της ομάδας ΣΥΡΑ ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ του Χάρη Βεκρή, φιλοξένησε χθες, Τετάρτη 9 Μαρτίου, τον Γιάννη Περρή, νέο επιχειρηματία και συνιδιοκτήτη της εταιρίας ΤΥΡΟΣΥΡΑ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΗ.

Ως νέος άνθρωπος που μετά τις σπουδές του επέλεξε να επιστρέψει και να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στον τόπο του, ο καλεσμένος της εκπομπής αναφέρθηκε στην ιστορία της εταιρίας ΤΥΡΟΣΥΡΑ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΗ, στους ανθρώπους που τη δημιούργησαν, αλλά στις αρχές και τις αξίες της που τώρα έχουν περάσει στη νεότερη γενιά παραγωγών εκλεκτών συριανών τυριών. Προσπαθώντας να καλύψουν το κενό που άφησε στον χώρο και στο νησί το εντελώς άδοξο κλείσιμο της ΒΙΟΣΥΡ, της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Σύρου, οι ιδρυτές, αλλά και οι συνεχιστές της εταιρίας πιστεύουν στη συλλογική προσπάθεια και στις συνεργασίες, για την προσέλκυση περισσότερων νέων Συριανών κτηνοτρόφων, σε έναν τομέα στον οποίο υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης.

Κατά την παρουσίαση των προϊόντων που παράγει το τυροκομείο του Βήσσα, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο διάσημο τυρί του νησιού «Σαν Μιχάλη» που κατοχυρώθηκε επίσημα ως ΠΟΠ Σύρου το 1994, με υπεύθυνο της ονοματοδοσίας του τον αείμνηστο Γιάννη Σολάρη, ο οποίος διετέλεσε για δεκαετίες διευθυντής της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Σύρου. Αναφέροντας τους λόγους που το κάνουν τόσο ξεχωριστό και ένα από τα εκλεκτότερα τυριά στην Ελλάδα, ο καλεσμένος της εκπομπής επισήμανε τις απαιτήσεις που έχει η διαδικασία παρασκευής του και οι οποίες εν τέλει, δικαιολογούν τη σχετικά υψηλή τιμή του στην αγορά.

Απαριθμώντας τα βραβεία που έχουν κερδίσει τα προϊόντα της ΤΥΡΟΣΥΡΑ σε διεθνείς εκθέσεις, ο Γιάννης Περρής έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για το πού μπορεί κάποιος να βρει τα προϊόντα της εταιρίας στο νησί, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στις χώρες στις οποίες έχουν ξεκινήσει εξαγωγές. Δηλώνοντας ικανοποιημένος για τη στήριξη της προσπάθειας της εταιρίας από τους ντόπιους επιχειρηματίες εμπορίας τροφίμων και εστίασης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αδιαμφισβήτητη  χρησιμότητα του Μεταφορικού Ισοδύναμου για τις επιχειρήσεις, ενός μέτρου που συμβάλλει ουσιαστικά στην εξισορρόπηση του δυσβάσταχτου κόστους μεταφοράς των προϊόντων των παραγωγών οι οποίοι έχουν την έδρα τους στη νησιωτική Ελλάδα.

Όσον αφορά στη στήριξη της Πολιτείας στο θέμα της προώθησης των τοπικών προϊόντων, τάχθηκε υπέρ της διοργάνωσης μιας ετήσιας έκθεσης Γαστρονομίας στη Σύρο, με τη συμμετοχή  παραγωγών από όλες τις Κυκλάδες, ενώ εξήρε το έργο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη διοργάνωση εκπαιδευτικών συναντήσεων για τη στήριξη της ντόπιας επιχειρηματικότητας και το οποίο θα ήταν ευχής έργον να συνεχιστεί.

Τέλος, ως πρώην παίκτης της ομάδας βόλεϊ του Φοίνικα, ο Γιάννης Περρής μίλησε για την πρώτη περίοδο της ομάδας στην Α1 κατηγορία, αλλά και για τις δυνατότητες ανάπτυξης του beach volley στην κοινότητα του Φοίνικα, μέσω της κατασκευής ενός γηπέδου που θα λειτουργεί όλο τον χρόνο, αλλά και ενός ετήσιου τουρνουά, το οποίο θα μπορούσε να επιφέρει πολλαπλά οφέλη στο χωριό και στο νησί γενικότερα.

Ολόκληρη η ραδιοφωνική εκπομπή στο: https://www.primeradio.gr/audio/220309_220000.mp3

Επόμενο ραδιοφωνικό ραντεβού της ομάδας ΣΥΡΑ ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ, την Τετάρτη 23 Μαρτίου, στις 10 μ.μ., στον PRIME RADIO 100,3 (για τις Κυκλάδες) και διαδικτυακά, στο primeradio.gr.