Η «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» για τον Μέγα Γιαλό

Με την πρόεδρο Αγγελική Παπουτσά και τα μέλη του «Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων του Μέγα Γιαλού» Παναγιώτη Λίτσα, Πέτρο Λουλού και Δημήτρη Σκόνδρα, συζήτησε ο υποψήφιος Δήμαρχος, Χάρης Βεκρής και τα μέλη της ομάδας «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» Φίλιππος Αλατζόγλου, Παναγιώτης Παγώνης και Ηρακλής Κάιλας, στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεων για τη διαμόρφωση του «Προγράμματος Έργων & Δράσεων 2024 – 2028».

Από τα δραστήρια και ενημερωμένα μέλη του Συλλόγου, έγινε αναφορά σε συγκεκριμένα προβλήματα καθημερινότητας και ασφάλειας για τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες του χωριού, τα οποία  χρήζουν της δέουσας ανταπόκρισης από τους αρμόδιους φορείς. Για την ασφάλεια πεζών και οδηγών, άμεση είναι η ανάγκη τοποθέτησης πινακίδων προειδοποίησης για μείωση της ταχύτητας στην αρχή και στο τέλος του δρόμου πάνω από τις παραλίες της περιοχής, όπως επίσης και η τοποθέτηση πινακίδων που να κατευθύνουν τους οδηγούς να σταθμεύουν στον υπάρχοντα χώρο πάρκινγκ και όχι στις δυο πλευρές του δρόμου, όπως και η δημιουργία τοιχίου πάνω από τη μικρή παραλία της Αγ. Μαρίνας. Για την πρόληψη πυρκαγιάς, έγκαιρος θα πρέπει να είναι σε ετήσια βάση ο καθαρισμός του ρέματος της Αγ. Μαρίνας. Επιπλέον, τα μέλη του Συλλόγου ζήτησαν την προσθήκη καλαμωτών στεγάστρων στα παγκάκια στην αρχή και στο τέλος της παραλίας, την αντικατάσταση παγκακιών και κατασκευή κουπαστής, την επισκευή της καμπίνας – αλαξιέρας στην παραλία Λιαρωπών, τον τακτικό καθαρισμό των παραλιών και των καμπινών για λουόμενους.

Το συμπέρασμα της ενδιαφέρουσας συνάντησης ήταν πως ο Μέγας Γιαλός, χτισμένος στις παρυφές δύο διαφορετικών κοινοτήτων (Βάρης και Ποσειδωνίας), δεν έχει τύχει της μέριμνας που δικαιούται. Παρότι διαθέτει σημαντικό αριθμό κλινών και πολυτελών εξοχικών κατοικιών, η περιοχή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα καθημερινότητας και ασφάλειας.

Με δεδομένη την ολοκλήρωση του έργου επέκτασης του αποχετευτικού δικτύου της περιοχής που – όπως αναμένεται – θα απαλείψει τα σημερινά προβλήματα οδικής ασφάλειας εφόσον αποκατασταθεί πλήρως το οδόστρωμα,

η «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» προτείνει και στηρίζει τις εξής επεμβάσεις:

  • Τη δημιουργία δημόσιας πλατείας, πρότυπο αστικού σχεδιασμού, η οποία θα αποτελέσει την καρδιά του χωριού με πλακόστρωση φυσικών υλικών, κατάλληλη φύτευση και υποδειγματικό αστικό εξοπλισμό (πάγκους, παγκάκια, κάδους, φωτιστικά σώματα). Ένας χώρος τοπόσημο, φιλικός, ασφαλής και προσβάσιμος σε όλους, που θα μπορεί να φιλοξενήσει ανοιχτές πολιτιστικές εκδηλώσεις και δρώμενα.
  • Τη δημιουργία πεζοδρομίων και διαδρομών περιπάτου σε όλο το μήκος του Μέγα Γιαλού σε συνεργασία με την Περιφέρεια, καθώς η περιοχή μπορεί να αποτελέσει χώρο αναψυχής και άθλησης. Επίσης τη σύνδεση των πεζοδρομίων με τη δημιουργία διαβάσεων από διαφορετικά υλικά δαπέδου, με στόχο τη μείωση της ταχύτητας και την απόσβεση της όχλησης που δημιουργείται από τις εξατμίσεις διερχόμενων μοτοσυκλετών. Ένα δίκτυο που θα ενώνει τις οικίες, τα τουριστικά καταλύματα, τις επιχειρήσεις εστίασης, τις παραλίες, τους χώρους στάθμευσης και τους δημόσιους χώρους. Επιπλέον όφελος από τα πεζοδρόμια επί των οδών παράλληλα με τις παραλίες, είναι ότι θα εμποδίζουν την άναρχη στάθμευση των αυτοκινήτων και οι χρήστες θα έχουν καλύτερη εμπειρία στο περίπατό τους παράλληλα με τη θάλασσα.
  • Τη δημιουργία χώρων θέασης και στάσης για υπαίθρια αναψυχή, με τον σχεδιασμό εσοχών επί των δρόμων και των πεζοδρομίων, έχοντας ως κύρια θέα τη θάλασσα και τα απέναντι νησιά.
  • Την τοποθέτηση κατάλληλων φωτιστικών σωμάτων που δεν δημιουργούν φωτορύπανση και όχληση στους οδηγούς οχημάτων, στους κατοίκους και στην πανίδα της περιοχής, όπως επίσης, την κατάλληλη φύτευση με υψηλά είδη δέντρων για την απόσβεση του ανέμου και τη δημιουργία σκίασης για τους καθημερινούς χρήστες των μελλοντικών πεζόδρομων.
  • Την ανάδειξη και αποκατάσταση των μαγκανοπήγαδων που βρίσκονται στο μήκος του δρόμου της περιοχής και αποτελούν μικρά τοπόσημα του αγροτικού τοπίου της Σύρου.

Η πλέον φιλική για κατοίκους, επισκέπτες και οικογένειες με παιδιά, απάνεμη παραλία του Μέγα Γιαλού, διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να μετατραπεί – μετά από σωστό σχεδιασμό και διαμόρφωση – σε μια ιδανική αμμουδιά προσβάσιμη σε ΑμεΑ, με ορθή χρήση και κατανομή των ομπρελών, κατάλληλη κλάδευση των αρμυρικιών τους χειμερινούς μήνες, φύτευση νέων μεγάλων δενδρυλλίων για σκίαση και τοποθέτηση κατάλληλων παγκακιών επί των τοίχων.

Με τις παραπάνω παρεμβάσεις ο Μέγας Γιαλός μπορεί να αποτελέσει ένα ξεχωριστό, βιώσιμο χωριό με δική του κοινότητα και ουσιαστικά έργα που έχει στερηθεί ως σήμερα, πιθανότατα λόγω περιορισμένου αριθμού ψηφοφόρων. Η «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» πιστεύει πως όλα τα χωριά του νησιού πρέπει να είναι βιώσιμα και να διαθέτουν τις βάσεις για την ανάπτυξη επιχειρήσεων φιλοξενίας και εστίασης. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις είναι σίγουρο πως μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης, της επιχειρηματικότητας, αλλά και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην περιοχή.

Αυτό είναι ένα μέρος από το όραμά μας και για το πανέμορφο νότιο κομμάτι της Σύρας μας.