Η «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» για την υποστελέχωση του νοσοκομείου μας

Τον τελευταίο χρόνο βιώνουμε την απαξίωση της δημόσιας υγείας μέσα από την όλο και επιδεινούμενη υποστελέχωση του νοσοκομείου Σύρου. Ως πολίτες αδυνατούμε να βρούμε σε εύλογο χρονικό διάστημα ραντεβού, π.χ. για έναν υπέρηχο. Ταυτόχρονα, στο νοσοκομείο δεν υπάρχουν βασικές ειδικότητες, όπως νευρολόγος ή ψυχίατρος που κάποτε υπήρχαν και από ό,τι διαβάζουμε σε επίσημες ανακοινώσεις, σε λίγο καιρό δε θα έχουμε ούτε δερματολόγο. Παράλληλα, το σαράκι της υποστελέχωσης εξαπλώνεται και σε ακόμη πιο ζωτικές ειδικότητες, αφού την τελευταία εβδομάδα το χειρουργικό τμήμα δεν διέθετε χειρουργό και επιτάχθηκαν οι ιατροί του ορθοπεδικού για να συμπληρώσουν το κενό (σχετικά δημοσιεύματα σε ygeianet.gr και avgi.gr)! Άραγε σε λίγο καιρό μπορεί να απευθυνόμαστε για ένα πρόβλημα όρασης στο νοσοκομείο και να μας εξετάζει ο ΩΡΛ;

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων και της ΕΙΝΝΟΣ για τη συνεχή υποβάθμιση του νοσοκομείου και τις τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μας ανησυχεί ιδιαίτερα ως δημότες αυτού του τόπου. Παράλληλα προσβάλλει την εικόνα του νησιού, το οποίο διαθέτοντας νοσοκομείο ήταν πρώτο στις επιλογές αρκετών τουριστών. Δυστυχώς, όπως φαίνεται χάνουμε και αυτό το προνόμιο.

Ακούγεται πως το πρόβλημα της υποστελέχωσης διογκώνεται επειδή υπάρχουν σημαντικά ζητήματα εσωτερικής διαχείρισης στο νοσοκομείο. Δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε αυτό. Αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι ο Δήμος εκπροσωπείται με ένα μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου και συνεπώς, έχει ρόλο διαμορφωτικό σε ένα βαθμό. Θεωρούμε πως υποχρέωση του εκπροσώπου των δημοτών στο ΔΣ του νοσοκομείου είναι να στηρίζει το δημόσιο συμφέρον και όχι εκείνο της παράταξης που μπορεί να υπηρετεί, να γνωρίζει καλά τα υγειονομικά προβλήματα και να συνδράμει στην επίλυση τους με πυγμή και θάρρος. Δυστυχώς στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ακούστηκαν οι φωνές αγωνίας του Συλλόγου Εργαζομένων και της ΕΙΝΝΟΣ, ύστερα από δικό τους αίτημα και όχι από πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής.

Η ομάδα «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» έχει ως προτεραιότητα τη διεκδίκηση ενός ασφαλούς υγειονομικού περιβάλλοντος για τους πολίτες και γι’ αυτό συμμετείχε ως τώρα ενεργά στις κινητοποιήσεις του τελευταίου έτους και θα συνεχίσει. Θεωρούμε πως ο Δήμος μπορεί να πιέσει με διάφορους τρόπους (αναφορές, συναντήσεις με πολιτικούς παράγοντες, ανακοινώσεις στα ΜΜΕ), ακόμη και αν δεν έχει θεσμικό ρόλο στο Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να συμβάλλει στην όσο το δυνατόν καλύτερη δημόσια υγεία για τους κατοίκους, αλλά και για τους επισκέπτες του τόπου. Επιπλέον, ο Δήμος έχει ηθική υποχρέωση να ευαισθητοποιεί τους δημότες για τη διεκδίκηση αυτού του δικαιώματος, εμπνέοντας ενωτικό κλίμα και συντονίζοντας όλες τις επιμέρους πρωτοβουλίες φορέων του νησιού.