Εικαστικές παρεμβάσεις σε σημεία των οικισμών της Σύρου

του Γιώργου Στεφάνου*

Τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του προγράμματος  «Σύρος – Πολιτισμός» οι Γιορτές της Τέχνης του Δρόμου, γνωστές ως Stray Art Festival, έχουν ομορφύνει  με εξαιρετικά έργα πολλές γειτονιές της Ερμούπολης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019, με πρωτοβουλία του Συλλόγου των Εκπαιδευτικών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, προσκαλέσαμε τους διοργανωτές να δημιουργήσουν οι καλλιτέχνες τα έργα τους στους τοίχους του συγκροτήματος των Γυμνασίων στον Ξηρόκαμπο, ώστε να σταματήσουν οι βανδαλισμοί και τα οπαδικά συνθήματα. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή και με την σύμφωνη γνώμη όλων των Διευθυντών, το φεστιβάλ άφησε ως «κληρονομιά» εξαιρετικά έργα, τα οποία αγαπήθηκαν και έγιναν σεβαστά από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Εν όψη του επόμενου Stray Art Festival 2022, το οποίο ως γνωστό εκτός από τις τοιχογραφίες θα περιλαμβάνει μουσικές και άλλες εκδηλώσεις παραστάσιμου υλικού (συναυλίες, parties, θέατρο, performances κ.ά.), θα ήθελα να προτείνω στους αρμόδιους του προγράμματος  «Σύρος – Πολιτισμός» αλλά και στους διοργανωτές, να θυμηθούν τους στίχους του Μάρκου «θα σε πάρω να γυρίσω Φοίνικα, Παρακοπή, Γαλησσά και Ντελαγκράτσια …».

Κάνοντας τη διαδρομή θα παρατηρήσουν ότι αριστερά και δεξιά του κεντρικού δρόμου υπάρχουν κτίσματα, τα οποία χρησιμεύουν ως στάσεις αναμονής των υπεραστικών λεωφορείων, γνωστών ως ΚΤΕΛ. Κάθε παιδί που μεγάλωσε και μεγαλώνει σε οικισμό της Σύρου έχει πολλές ωραίες αναμνήσεις στις στάσεις, καθώς αποτελούν το σημείο συνάντησης για τα φιλαράκια του σχολικού. Το καλοκαίρι στις στάσεις βλέπουμε τους νέους επισκέπτες του νησιού να αποβιβάζονται με προορισμό τις παραλίες ή να περιμένουν να μετακινηθούν προς την Ερμούπολη.

Είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκινήσει η αισθητική αναβάθμιση των στάσεων,  με έργα τα οποία θα αγκαλιαστούν από τους νέους, τις τοπικές κοινωνίες και θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο μέσα από τις  φωτογραφίες συναντήσεων και αποχαιρετισμών.

Σημείωση:

Για να είναι η δράση ολοκληρωμένη θα πρότεινα τα τοπικά συμβούλια σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ και την Επιτροπή ονοματοδοσίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, μετά την παράδοση των έργων, να δώσουν όνομα σε κάθε στάση.

(*) Ο Γιώργος Στεφάνου είναι μαθηματικός και διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κυκλάδων. Γεννήθηκε και ζει στον Φοίνικα της Σύρου.