«Ντελλαγράτσια – Ποσειδωνία. Ακούγοντας τον τόπο μου» – Η συγγραφέας του βιβλίου Ρόζα Φρέρη στην εκπομπή «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ»

Συνεχίζοντας την προσπάθεια ανάδειξης αξιόλογων πρωτοβουλιών ανθρώπων του νησιού μας, η ραδιοφωνική εκπομπή «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» της ομώνυμης ομάδας που δημιούργησε πριν 5 μήνες στο facebook ο Χάρης Βεκρής, φιλοξένησε τη Ρόζα Φρέρη, συγγραφέα του βιβλίου «Ντελλαγράτσια – Ποσειδωνία. Ακούγοντας τον τόπο μου».

Ξεκινώντας με τη θητεία της στη θέση της Υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κυκλάδων, η προσκεκλημένη της εκπομπής αναφέρθηκε στις ποικίλες δράσεις που διοργανώνει το συγκεκριμένο τμήμα με στόχο την κατανόηση, την καλλιέργεια και την ευαισθητοποίηση των μαθητών του δημοτικού σε θέματα που αφορούν στην ιστορία και στον πολιτισμό των Κυκλάδων.

Μιλώντας για το βιβλίο της «Ντελλαγράτσια – Ποσειδωνία. Ακούγοντας τον τόπο μου», διευκρίνισε πως σκοπός της απόπειρας της αυτής ήταν η καταγραφή της ιστορίας και της θετικής αύρας της ζωής των ανθρώπων της περιοχής, μέσα από τις μαρτυρίες των ίδιων. Δίνοντας ενδιαφέροντα στοιχεία για το πώς πήρε η περιοχή το όνομα της, ξετύλιξε το κουβάρι της ιστορίας της Ντελλαγράτσιας που γνωρίζουμε σήμερα για τα εντυπωσιακά αρχοντικά και την κοσμοπολίτικη αύρα της, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανέκαθεν αρμονική συνύπαρξη της Καθολικής και της Ορθόδοξης κοινότητας του χωριού την περίοδο της Μεγαλοβδομάδας, τους καιρούς μάλιστα που το Πάσχα των Ορθοδόξων συνέπιπτε με το Πάσχα των Καθολικών μόνο κάθε τέσσερα χρόνια.

Όπως ήταν φυσικό, ένα μεγάλο μέρος της εκπομπής αφιερώθηκε στα πανέμορφα αρχοντικά και διατηρητέα κτίσματα της Ποσειδωνίας, που σύμφωνα με την καταγραφή της Ρόζας Φρέρη, σήμερα είναι στο σύνολο τους 32 και τα περισσότερα είναι σε καλή κατάσταση και συντηρημένα, αλλά τέσσερα από αυτά είναι υπό κατάρρευση και χρειάζονται άμεσα επισκευή.

Σχετικά με τον βαθμό αξιοποίησης αυτού του μοναδικού συγκριτικού πλεονεκτήματος της περιοχής, η καλεσμένη της εκπομπής εκδήλωσε της δυσαρέσκεια της για το ότι οι περισσότεροι περαστικοί δεν κατεβαίνουν από το αυτοκίνητο τους για να περπατήσουν στη Ντελλαγράτσια και να απολαύσουν τον αρχιτεκτονικό της πλούτο. Ζήτησε μεγαλύτερη προβολή της περιοχής από τις αρμόδιες αρχές του νησιού, με δράσεις όπως την τοποθέτηση σχετικών ενημερωτικών ταμπελών σε Ερμούπολη και Φοίνικα, καθώς και τη διοργάνωση μιας σχετικής έκθεσης, αλλά και τη συμβολή του Δήμου στο να ξεκαθαριστούν τα ιδιοκτησιακά θέματα των κτιρίων που είναι υπό κατάρρευση. Επιπλέον, πρότεινε να καθιερωθεί – σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες των κτιρίων – πρόγραμμα επισκέψεων σε κάποια κτίρια της περιοχής και μάλιστα σε περιόδους που δεν υπάρχει ιδιαίτερη τουριστική κίνηση στο νησί.

Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα που αφορά στα μελλοντικά της σχέδια, η Ρόζα Φρέρη ανέφερε ότι συνεχίζει να παίρνει συνεντεύξεις από τους παλαιότερους και συγκεντρώνει υλικό για τα παιχνίδια, τις φάρσες και τις εξόδους τους, υλικό που ίσως στο προσεχές μέλλον να αποτελέσει το περιεχόμενο ενός νέου της βιβλίου που θα περιγράφει όλα όσα έκαναν τη ζωή των ανθρώπων της περιοχής πιο ενδιαφέρουσα την εποχή που δεν υπήρχε τηλεόραση και διαδίκτυο.

Όλες οι ραδιοφωνικές εκπομπές στο: https://www.primeradio.gr/?page_id=8575

Επόμενο ραδιοφωνικό ραντεβού της ομάδας ΣΥΡΑ ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ, την Τετάρτη, 4 Μαΐου, στις 10 μ.μ., στον PRIME RADIO 100,3 (για τις Κυκλάδες) και διαδικτυακά, στο primeradio.gr.