του Χάρη Βεκρή
Περί αισθητικής αναβάθμισης ο λόγος (και όχι μόνο). Η υπογειοποίηση εναέριων καλωδίων ηλεκτρικής ενέργειας, εκτός του ότι συμβάλει στην αισθητική αναβάθμιση μιας περιοχής, περιορίζει σημαντικά και τα προβλήματα που δημιουργούνται στο δίκτυο λόγω δυσμενών καιρικών φαινομένων. Εφόσον λοιπόν το συγκεκριμένο θέμα αφορά τόσο τους Δήμους, όσο και τον ΔΕΔΔΗΕ, το κόστος των έργων υπογειοποίησης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας μοιράζεται εξίσου (50% Δήμος – 50% ΔΕΔΔΗΕ).
Πολλές είναι οι περιοχές του νησιού μας στις οποίες θα πρέπει να γίνει σχετική μελέτη, κοστολόγηση και εκτέλεση τέτοιων έργων, εφόσον ο Δήμος μας διαθέτει τη συμμετοχή του, δηλαδή το 50% του συνολικού κόστους κάθε έργου. Από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ, με δεδομένη την διαρκή προσπάθεια αναβάθμισης του δικτύου του, η συναίνεση του στην υλοποίηση των αιτημάτων των Δήμων είναι δεδομένη.
Τα παραπάνω λοιπόν, αφορούν σε νέα έργα υπογειοποίησης εναέριων καλωδίων, για τα οποία απαιτείται και χρόνος και χρήμα. Όμως, υπάρχουν δρόμοι με κολώνες και καλώδια που παραμένουν στη θέση τους, παρότι το έργο της υπογειοποίησης του δικτύου στην περιοχή έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια! Ένας τέτοιος δρόμος είναι η «Δανιήλ Κοντούλη», που βρίσκεται λίγα μέτρα από τον ναό του Αγίου Νικολάου.
Όπως φαίνεται και στο διάγραμμα, ένα εναέριο δίκτυο με εννέα κολώνες στο κέντρο της Ερμούπολης παραμένει στη θέση του, υποβαθμίζοντας αισθητικά την περιοχή και δημιουργώντας προβλήματα στον δημοτικό φωτισμό, σχεδόν σε κάθε δυνατή βροχή. Χρονολογικά, το έργο της υπογειοποίησης του συγκεκριμένου τμήματος του δικτύου, εκτελέστηκε την περίοδο που ο Γιάννης Δεκαβάλλας ολοκλήρωνε την τελευταία θητεία του ως Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης. Από τότε ο ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει στην κατάργηση του εναέριου δικτύου του, αναμένει από τον Δήμο την αφαίρεση του δημοτικού φωτισμού από τις κολώνες και την τοποθέτηση των φωτιστικών σωμάτων σε παρακείμενους τοίχους. Χωρίς την εκτέλεση του συγκεκριμένου σταδίου του έργου, ο ΔΕΔΔΗΕ αδυνατεί να ολοκληρώσει την αξιοποίηση του υπογειοποιημένου δικτύου του, αφού η αφαίρεση των στύλων του εναέριου δικτύου θα αφήσει την περιοχή χωρίς δημοτικό φωτισμό.
(Στην πρώτη φωτογραφία παράδειγμα της απλούστατης λύσης του προβλήματος, με την τοποθέτηση φωτιστικού σώματος δίπλα στην αναμονή που αναδύεται από το υπογειοποιημένο δίκτυο. Οδός Απόλλωνος)
Συνοψίζοντας λοιπόν: Υπάρχουν περιοχές στην Ερμούπολη, στις οποίες – παρότι ο Δήμος έχει πληρώσει το σεβαστό μερίδιο του για την υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας – κολώνες και καλώδια παραμένουν στη θέση τους (εδώ και χρόνια), μόνο και μόνο επειδή ο Δήμος δεν φροντίζει για τη μετατόπιση του δημοτικού φωτισμού. Μήπως είναι καιρός να δραστηριοποιηθούν οι αρμόδιοι;