Ο Χάρης Βεκρής αποκλειστικά στο cyclades24

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους ζωής της ομάδας «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ», ο δημιουργός της Χάρης Βεκρής, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο CYCLADES24 και στον Γιώργο Σολάρη, παρουσιάζοντας την ως τώρα πορεία της πρωτοβουλίας του, αλλά και τις εξελίξεις στην κούρσα διεκδίκησης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

 Η ομάδα σας «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» κλείνει ένα χρόνο ζωής στο facebook και πρόσφατα ανακοινώσατε την πρόθεση σας να διεκδικήσετε, ως επικεφαλής της ομάδας, την ηγεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Κάντε μας ένα σύντομο απολογισμό της ως τώρα πορείας αυτής σας της πρωτοβουλίας.

Η ομάδα «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» δημιουργήθηκε πριν ένα χρόνο στο facebook για να συγκεντρώσει τις πιο δραστήριες και δημιουργικές δυνάμεις του νησιού, που θα μπορέσουν να φέρουν – επιτέλους – αποτέλεσμα. Η πρωτοβουλία μας αυτή, που μετεξελίχθηκε σε Συνδυασμό ο οποίος  θα διεκδικήσει τα ινία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στις επόμενες Δημοτικές εκλογές, αντιπροσωπεύει την πρόθεση μιας ομάδας ενεργών πολιτών του νησιού να συμβάλουν με κάθε τρόπο, στο να μπορέσει το νησί μας να τρέξει με μεγαλύτερες ταχύτητες. Ως Συνδυασμός ίσως να είμαστε κάτι μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, αφού διαθέτουμε ομάδα και σελίδα στο facebook, ενεργό blog και ιστοσελίδα υπό κατασκευή, ραδιοφωνική εκπομπή που σύντομα ξεκινά τον Β΄ κύκλο της, κανάλι στο youtube, κόμικ τοίχου και ήδη έχουμε παρουσιάσει τις πρώτες προτάσεις του Προγράμματος μας για την πενταετία 2024 – 2028.  Όλα αυτά βέβαια όπως καταλαβαίνετε, απαιτούν πολύ χρόνο και σοβαρότητα, δυο παράμετροι απαραίτητες για όποιον θέλει να διοικήσει έναν Δήμο.

Παρότι οι δημοτικές εκλογές είναι τον Οκτώβριο του ερχόμενου έτους, εσείς με την ομάδα σας έχετε ήδη μια έντονη δραστηριότητα συναντήσεων με θεσμούς και φορείς. Ποια είναι τα ως τώρα συμπεράσματα σας;  

Σε αντίθεση με αυτό που ίσως πιστεύουν οι περισσότεροι, το βασικό πρόβλημα του Δήμου μας δεν είναι το οικονομικό. Εκείνο που εντοπίζουμε ως το σοβαρότερο μειονέκτημα στη λειτουργία του, είναι η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του. Για πολλά χρόνια οι συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων του Δήμου απέχουν παρασάγγας από εκείνο που ονομάζεται «εργασιακό περιβάλλον στο οποίο αξίζει κάποιος να εργάζεται». Έτσι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναγκάζονται είτε να ζητούν τη μετακίνηση τους σε άλλες Υπηρεσίες του Δημοσίου, είτε να παραμένουν στις θέσεις τους, χωρίς δυστυχώς να αποδίδουν αυτό που θα μπορούσαν. Γι’ αυτό ο επόμενος Δήμαρχος οφείλει να θέσει την επίλυση του στις βασικές προτεραιότητες του, δίνοντας φυσικά πρώτος το καλό παράδειγμα.

Ποια χαρακτηριστικά κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να έχει ο επόμενος Δήμαρχος; Συνήθως οι Συριανοί ψηφίζουν το «καλό παιδί». Αρκεί αυτό;

Κοιτάξτε. Όλοι «καλά παιδιά» είμαστε, αφού όπως λέει κόσμος «οι κακοί είναι στη φυλακή». Αυτό βέβαια ισχύει εν μέρει, γιατί αν π.χ. δηλώνεις το 1/3 των τετραγωνικών του ακινήτου σου για να μην πληρώνεις τα δημοτικά τέλη που σου αναλογούν, τότε μάλλον δεν είσαι και πολύ «καλό παιδί». Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, πως μια τέτοια περίπτωση «καλού παιδιού» θα ήταν αυτοκτονία για το νησί, σε περίπτωση που αναλάμβανε τη διαχείριση του Δήμου. Από κει και πέρα, πιστεύω πως ο επόμενος Δήμαρχος πρέπει να διαθέτει θεωρητική, αλλά και πρακτική διοικητική εμπειρία, πολύ καλή γνώση λειτουργίας του δημόσιου τομέα, ανοιχτό μυαλό και τόλμη για «να σπάει αυγά» παίρνοντας δύσκολες αποφάσεις, αδιαφορώντας για τον μεγαλύτερο ανασταλτικό παράγοντα των εξελίξεων, που δεν είναι άλλος από το «πολιτικό κόστος».

Όσον αφορά στα άτομα που θα σας πλαισιώσουν, ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να διαθέτουν; Θα είναι μόνο νέα πρόσωπα ή και μέλη του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου;

Η εμπειρία και η προϋπηρεσία σε θέσεις ευθύνης του Δήμου, σίγουρα δεν είναι αμελητέα στοιχεία. Αυτό  φυσικά δεν σημαίνει πως κάποιος που ασχολείται για πρώτη φορά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα από κάποιον που έχει ξαναεκλεγεί. Πιστεύω πως τα πρόσωπα στο Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να αλλάζουν και η σύνθεση του να ανανεώνεται. Πρέπει να υπάρχει χώρος για όλους όσους έχουν όρεξη και θέλουν να αφιερώσουν το χρόνο τους για να καταφέρουν – μαζί με το προσωπικό του Δήμου – να βελτιώσουν την καθημερινότητα, αλλά και να δημιουργήσουν τις συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον για τη Σύρα μας. Άλλωστε, όπως έχω ξαναπεί, οι αιρετοί δεν έρχονται για να καλύψουν κενές διευθυντικές θέσεις. Οι Δήμοι έχουν οργανογράμματα, στελεχιακό δυναμικό και έμπειρους υπαλλήλους που μπορούν να λειτουργήσουν και χωρίς εκλεγμένα «αφεντικά». Τα καθήκοντα των αιρετών έχουν να κάνουν με την υποστήριξη και ενθάρρυνση αυτών των ανθρώπων, τη  χάραξη της στρατηγικής και τον καθορισμό των προτεραιοτήτων, σύμφωνα πάντα με τα «θέλω» των Συριανών που τους εξέλεξαν.

Ποιες είναι οι πρώτες προτάσεις του Προγράμματος σας για την πενταετία 2024 – 2028 και τι άλλες να περιμένουμε;

Ακολουθώντας τις βασικές μας αφετηρίες, όπως τις παρουσιάσαμε στην ιδρυτική μας διακήρυξη στις 3 Οκτωβρίου, στην Άνω Σύρο, ξεκινήσαμε να ξετυλίγουμε σιγά – σιγά τις επιμέρους δράσεις του Προγράμματος μας για την πενταετία που θα κληθούμε να αναλάβουμε το μέλλον του νησιού μας. Για «Μία Σύρα ανοιχτή προς όλες και όλους», το 2024 προχωράμε στην Κατάρτιση & Υλοποίηση Σχεδίου Δράσης για την απόκτηση του τίτλου «Νησί Φιλικό προς τα Παιδιά» του Προγράμματος “CHILD FRIENDLY CITIES” της UNICEF. Θέλουμε ένα νησί που προασπίζει τα δικαιώματα των παιδιών σε ασφάλεια στο δρόμο, σε ελεύθερους χώρους πρασίνου και αναψυχής, αλλά και στην πρόσβαση στον αθλητισμό. Στον άξονα «Προορισμός Σύρος» του Προγράμματος μας, εντάσσουμε τη Δημιουργία Γραφείου Προσέλκυσης & Υποστήριξης Παραγωγών Φωτογράφισης και Κινηματογράφησης (Syros Photo & Film Office – SyPFO). Με τη συγκεκριμένη δράση επιδιώκουμε την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ εταιριών παραγωγής και τοπικών επιχειρήσεων από τον κλάδο της φιλοξενίας, της εστίασης και του τουρισμού, την προβολή και ανάδειξη του νησιού μας διεθνώς, αλλά και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Και για να σας αποκαλύψουμε και κάτι από τα «προσεχώς»: η επόμενη δράση που θα παρουσιάσουμε σε λίγες μέρες, αφορά στο να καθιερωθεί η Σύρος ως Χριστουγεννιάτικος Προορισμός. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε αντί να φεύγουν οι Συριανοί για να κάνουν Χριστούγεννα στην Αθήνα, να έρχονται οι Αθηναίοι για να κάνουν Χριστούγεννα στη Σύρο! Όπως θα διαπιστώσετε, δεν είναι ένα τόσο άπιαστο όνειρο.    

Γνωρίζοντας και τις προηγούμενες επιτυχημένες πρωτοβουλίες σας, όπως το «Φεστιβάλ Λουκουμιού» και τη διεκδίκηση για τη Σύρο του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, δεν έχουμε καμία αμφιβολία πως και αυτή σας η πρόταση θα έχει προοπτικές.   Πείτε μας όμως κλείνοντας και που βρίσκεστε σε ότι έχει να κάνει με τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου σας;

Κοιτάξτε κύριε Σολάρη, ήδη από τις συναντήσεις μας ως τώρα, γνωρίζουμε πως εφόσον κληθούμε να αναλάβουμε τον Δήμο μας, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε την πενταετία 2024-2028. Πρέπει να βελτιώσουμε το εργασιακό περιβάλλον των ανθρώπων που εργάζονται στις Υπηρεσίες του Δήμου, να δρομολογήσουμε έργα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού και θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα, αλλά και να διαχειριστούμε με σύνεση τα οικονομικά του, προκειμένου να τηρήσουμε τη δέσμευση μας για τη διατήρηση των δημοτικών τελών στα σημερινά επίπεδα, αντιλαμβανόμενοι το ήδη δυσβάσταχτο κόστος διαβίωσης που αντιμετωπίζουν τα συριανά νοικοκυριά.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, πως όλη αυτή τη δουλειά δεν μπορεί να την κάνει ένας Δήμαρχος μόνος του, όσο καλός και να είναι, αλλά χρειάζεται κοντά του μια ομάδα αξιόλογων συνεργατών, που ο κόσμος θα τους επιλέξει μέσα από το ψηφοδέλτιο του Συνδυασμού μας. Το κριτήριο λοιπόν με το οποίο επιλέγω ως τώρα τους ανθρώπους του Συνδυασμού μας, είναι η ικανότητα τους να αναλάβουν αρμοδιότητες από την επόμενη ημέρα των εκλογών. Για μένα δεν έχει νόημα το «σαφάρι» ονομάτων που «διαθέτουν» προσωπικούς ψηφοφόρους, τη στιγμή που είναι αμφίβολο το κατά πόσο αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να ενταχθούν και να προσφέρουν σε μια κοινή, προκαθορισμένη προσπάθεια. Να είστε σίγουρος κύριε Σολάρη πως για μένα δεν πρόκειται να πει κανείς «ο Βεκρής δεν ήταν καλός Δήμαρχος». Όμως αυτό προϋποθέτει εξίσου καλούς, εργατικούς και δημιουργικούς συνεργάτες. Ανθρώπους με κοινωνική προσφορά, που έχουν δείξει έμπρακτα την αγάπη τους για το νησί. Τέτοιους ανθρώπους θέλουμε να συμμετέχουν σε αυτή μας την προσπάθεια και είναι καλοδεχούμενοι στο Συνδυασμό μας.

Ο Χάρης Βεκρής αποκλειστικά στο cyclades24