ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ – Πρόγραμμα Έργων & Δράσεων 2024-2028

ΑΞΟΝΑΣ 2: Προορισμός Σύρος

ΜΕΤΡΟ 2.1: Δημιουργία Γραφείου Προσέλκυσης & Υποστήριξης Παραγωγών Φωτογράφισης και Κινηματογράφησης (Syros Photo & Film Office – SyPFO)

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η δύναμη της εικόνας αποτελεί βασικό εργαλείο προβολής τουρισμού και πολιτισμού παγκοσμίως. Δεκάδες πετυχημένες ταινίες έχουν γίνει σημαντικοί πρεσβευτές της Ελλάδας σε θέματα προβολής και προσέλκυσης ξένων τουριστών, μετατρέποντας παράλληλα την χώρα μας σε έναν αναγνωρίσιμο τουριστικό προορισμό.

Η Σύρος διαθέτει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά προκειμένου να αποτελέσει πόλο έλξης για την παραγωγή ταινιών και φωτογραφίσεων: επάρκεια επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ανθρώπινο δυναμικό, κατάλληλες υποδομές και φυσικά τη μοναδική ομορφιά της!

Τι είναι το Γραφείο Προσέλκυσης και Υποστήριξης Παραγωγών Φωτογράφισης και Κινηματογράφησης (Syros Photo & Film Office – SyPFO);

Πρόκειται για μία υπηρεσία πρωτόγνωρη για τη Σύρο και τις Κυκλάδες γενικότερα, που όμως μεγάλοι Δήμοι της χώρας και του εξωτερικού εφαρμόζουν. Το SyPFO, «υπηρεσία μιας στάσης» του Τμήματος Πολιτισμού, λειτουργεί ως κόμβος μεταξύ του Δήμου και των εταιριών παραγωγής, με σκοπό την προσέλκυση και την υποστήριξή τους.

Στόχος: η Σύρος να γίνει ένα νησί φιλικό προς τις διεθνείς κινηματογραφικές, τηλεοπτικές και διαφημιστικές παραγωγές, διευκολύνοντας τις διαδικασίες των γυρισμάτων τους και προσφέροντας τα κατάλληλα κίνητρα για να τις προσελκύσει.

Συγκεκριμένα, το SyPFO φροντίζει για:

  1. Την διεκπεραίωση των διαδικασιών, εξασφαλίζοντας όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις.
  2. Τη στοχευμένη ενημέρωση σχετικά με τις υποδομές, τα σημεία ενδιαφέροντος και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει το νησί.
  3. Την ανάπτυξη συνεργασιών και δικτύωση μεταξύ εταιριών παραγωγής και τοπικών επιχειρήσεων από τον κλάδο της φιλοξενίας, της εστίασης και του τουρισμού.
  4. Την προβολή και ανάδειξη του νησιού.
  5. Την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από δύο σημαντικές παραγωγές φωτογράφισης μόδας που πραγματοποιήθηκαν πριν μερικούς μήνες στη Σύρο, από την ελληνική εταιρία Motherland,  θυγατρική της DMB, που έχει την έδρα της στο Λονδίνο και γραφεία σε Νέα Υόρκη και Παρίσι. Οι φωτογραφίσεις πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του Πορτογαλικού VOGUE και της διαδικτυακής εταιρίας πώλησης ειδών μόδας ZALANDO, η οποία έχει 49 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε 25 ευρωπαϊκές αγορές. Οι τοποθεσίες σε Ερμούπολη, Απάνω Μεριά, Κίνι, Γαλησσά, Κόμητο, Μέγα Γιαλό, Φοίνικα και Ποσειδωνία, επιλέχθηκαν από τον συριανό συνεργάτη της εταιρίας και υπεύθυνο παραγωγής, Μιχάλη Ρίχτερ.