Θαλασσινή αύρα στη ΣΥΡΑ ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ – Καλεσμένος της εκπομπής ο πρόεδρος του ΝΟΣ Θοδωρής Δούνιας

Με προσκεκλημένο έναν ακόμη δημιουργικό και δραστήριο κάτοικο του νησιού μας, η ραδιοφωνική εκπομπή της ομάδας ΣΥΡΑ ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ του Χάρη Βεκρή, καταπιάστηκε – για άλλη μια φορά – την Τετάρτη 23 Μαρτίου, τόσο με την ανάδειξη αξιόλογων πρωτοβουλιών, όσο και με την καταγραφή προβλημάτων που απαιτούν ενέργειες, προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητα, αλλά και η μελλοντική εξέλιξη του τόπου μας.

Γεννημένος στην Αθήνα, ο Θοδωρής Δούνιας, περνούσε από πολύ μικρός όλες του τις διακοπές στο εξοχικό της οικογένειάς του, στην Παρακοπή, έως ότου αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στη Σύρο. Ως ένας από τους τυχερούς – άτυχους του νησιού που κληρονόμησαν ένα αρχοντικό, μίλησε για τη μοναδική εμπειρία τού να ζεις σε ένα σπίτι που σε μεταφέρει σε μια άλλη εποχή, για τις μεγάλες απαιτήσεις συντήρησής του, αλλά και για την παντελή ανυπαρξία στήριξης των ιδιοκτητών διατηρητέων κτιρίων από την Πολιτεία.

Ως ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Φίλων του Φοίνικα, αναφέρθηκε στην εποχή που η ομάδα, για την οποία σήμερα καμαρώνει ολόκληρο το νησί, ήταν ακόμα συνδεδεμένη με την Κοινότητα στην οποία δημιουργήθηκε και ευχήθηκε στο άμεσο μέλλον, να υπάρξουν πρωτοβουλίες που θα επανασυνδέσουν – σε κάποιο βαθμό – την ομάδα με τον γενέθλιο τόπο της.

Όντας για πολλά χρόνια μέλος και πλέον, πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, μίλησε για την προοπτική επαναλειτουργίας του κολυμβητηρίου, προτείνοντας την ανάγκη μιας ολικής ανακατασκευής του, η οποία θα συμβάλει στην ενεργειακή αναβάθμισή του. Το αίτημα χρηματοδότησης του έργου έχει υποβληθεί για ένταξη στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Πάντως, ως την επίλυση του προβλήματος, ο ΝΟΣ έχει στραφεί στην ανάπτυξη της κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης και του Beach Water Polo.

Αναφορικά με τη ιστιοπλοΐα, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, o Όμιλος έχει σχεδιάσει ένα τριετές πρόγραμμα ανάπτυξης του αθλήματος που ήδη έχει φέρει νέες επιτυχίες αθλητών του σε διάφορες διοργανώσεις, ενώ εκτός από τη Σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης που θα ξεκινήσει στις 28 Μαρτίου, προγραμματίζεται για τις αρχές του καλοκαιριού διήμερος αγώνας ιστιοπλοΐας στο νησί, με την προοπτική αυτός να εξελιχθεί στην αναβίωση της ιστορικής διαδρομής Ερμούπολη – Φάληρο.

Όσον αφορά στην υποβρύχια δραστηριότητα του Ομίλου, θα συνεχιστούν οι δράσεις καθαρισμού βυθών αλιευτικών καταφυγίων και ακτών του νησιού, αλλά και η στήριξη διοργανώσεων Υποβρύχιας Αλιείας και Υποβρύχιας Σκοποβολής.

Σχετικά με το θέμα αποκατάστασης του ιστορικού Φάρου στη νησίδα Διδύμη,  για το οποίο ο ΝΟΣ έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ο πρόεδρος του Ομίλου διαβεβαίωσε πως η προσπάθεια όλων συνεχίζεται, μέχρι το Πολεμικό Ναυτικό – στο οποίο ανήκει και το σημαντικό αυτό ιστορικό μνημείο – να δώσει την άδεια. Ειδική αναφορά έγινε στο κτίριο του ΝΟΣ στην παραλία, με τον προσκεκλημένο της εκπομπής να εκφράζει την πεποίθησή του, πως μετά από την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του, η αποκατάστασή του είναι πολύ πιθανόν να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Κλείνοντας ο Θοδωρής Δούνιας, μίλησε για τη μεγάλη του αγάπη, το τρεχαντήρι του, που τον συνέδεσε με τους καραβομαραγκούς της Σύρου, οι οποίοι σε όλη την Ελλάδα θεωρούνται  «δάσκαλοι» της ξυλοναυπηγικής τέχνης.

Ολόκληρη η ραδιοφωνική εκπομπή στο: https://www.primeradio.gr/audio/220323_220000.mp3

Ακούστε τις προηγούμενες ραδιοφωνικές εκπομπές στο: https://www.primeradio.gr/?page_id=8575

Επόμενο ραδιοφωνικό ραντεβού της ομάδας ΣΥΡΑ ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ, την Τετάρτη 6 Απριλίου, στις 10 μ.μ., στον PRIME RADIO 100,3 (για τις Κυκλάδες) και διαδικτυακά, στο primeradio.gr.