Η «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» πάει Βιομηχανικό Μουσείο – Η Μαργαρίτα Καλουτά καλεσμένη στη 12η εκπομπή της ομάδας

Με καλεσμένη την πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης, Μαργαρίτα Καλουτά, συνεχίστηκε την προηγούμενη Τετάρτη, 4 Μαΐου, η εκπομπή της ομάδας  ΣΥΡΑ ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ, που επιμελείται και παρουσιάζει ο Χάρης Βεκρής. Η εκκίνηση της συζήτησης έγινε με την αφήγηση της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας ιστορίας του παππού της προσκεκλημένης, Φραγκούλη Καλουτά – «δαιμόνιου Συριανού εκδότη», όπως τον περιγράφει ο Μάνος Ελευθερίου στο βιβλίο του «ΕΝΘΥΜΙΟΝ ΣΥΡΟΥ» – ο οποίος ξεκίνησε την εμπορική και εκδοτική του δραστηριότητα σε ηλικία μόλις δεκαπέντε ετών!

Ως πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης, η Μαργαρίτα Καλουτά, έδωσε λεπτομέρειες για τον αρχικό σχεδιασμό του Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης, τα κτίρια που το αποτελούν, αλλά και τους σκοπούς του, όπως τους οραματίστηκαν οι άνθρωποι που εργάστηκαν για τη δημιουργία του. Σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια το Βιομηχανικό Μουσείο, η πρόεδρος του Συλλόγου των φίλων του ανέφερε πως εκτός από την στεγανοποίηση της οροφής του κεντρικού κτιρίου που πρόσφατα ολοκληρώθηκε, το ασανσέρ του παραμένει εκτός λειτουργίας, ενώ η αίθουσα του μηχανοστασίου του χρειάζεται καθαρισμό και τακτοποίηση, προκειμένου να αξιοποιηθεί καταλλήλως. Ως σοβαρότερο πρόβλημα που χρήζει άμεσης επίλυσης, η προσκεκλημένη της εκπομπής επισήμανε την επισκευή του Σκαγιοποιείου Αναιρούση, του μοναδικού στο είδος του βιωματικού μουσείου στη χώρα, που εδώ και αρκετό καιρό έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνο, με αποτέλεσμα να παραμένει μη επισκέψιμο.

Έχοντας κάθε δικαίωμα να καμαρώνει για τις επιτυχημένες περιοδικές εκθέσεις που όλα αυτά τα χρόνια έχουν διοργανώσει – με εθελοντική εργασία – οι Φίλοι του Μουσείου, η πρόεδρος του Συλλόγου θύμισε στους ακροατές της εκπομπής κάποιες από αυτές, όπως «Το Συριανό Λουκούμι και οι άνθρωποι του», «Το πρώτο Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο», «Σχολή Μηχανικών, Μηχανουργία και Μηχανουργοί», «Τυπογραφία και Συριανές Εκδόσεις», «Μεταλλωρύχοι της Σερίφου», «Ανέλκυση του πλοίου Πατρίς – Ελληνική Ακτοπλοΐα», «150 χρόνια Φιλαρμονική Σύρου». Επίσης, η Μαργαρίτα Καλουτά αναφέρθηκε σε μια ιδιαίτερα σημαντική δράση του Συλλόγου που υλοποιείται με τη συνδρομή του Ιστορικού Αρχείου της ΔΕΗ ΑΕ και την επιμέλεια της διευθύντριας του και βιομηχανικής αρχαιολόγου, Μαρίας Μαυροειδή και αφορά στην καταγραφή προφορικών συνεντεύξεων (152 συνολικά), που είχαν δώσει προ 20ετίας, εργαζόμενοι ή σχετιζόμενοι με τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία της Σύρου.

Ευχαριστώντας τους χορηγούς του Μουσείου που ως τώρα έχουν στηρίξει τη λειτουργία του, η Μαργαρίτα Καλουτά πρόσθεσε πως ο Σύλλογος βρίσκεται σε μια διαρκή αναζήτηση χρηματοδότησης τόσο για την πρόσληψη Διευθυντή του Μουσείου ή Μουσειολόγου, όσο και για την επαναλειτουργία του μοναδικού στα Βαλκάνια Εργαστήριου Συντήρησης Παλαιών Μηχανημάτων και Αντικειμένων. Όσον αφορά στον προγραμματισμό δράσεων του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης, η πρόεδρος του ανέφερε πως η πρώτη έκθεση που θα πραγματοποιηθεί και θα είναι επισκέψιμη ολόκληρο το καλοκαίρι, περιλαμβάνει αντικείμενα που έχουν παραχωρηθεί στο Βιομηχανικό Μουσείο από Δωρητές, ενώ για τη συνέχεια σχεδιάζονται εκδηλώσεις όπως «Η ιστορία του κινηματογράφου στη Σύρο», θεματικά εργαστήρια για παιδιά, καθώς και παρουσιάσεις βιβλίων και ερευνητικών εργασιών.

Όλες οι ραδιοφωνικές εκπομπές στο: https://www.primeradio.gr/?page_id=8575

Επόμενο ραδιοφωνικό ραντεβού της ομάδας ΣΥΡΑ ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ, την Τετάρτη, 18 Μαΐου, στις 10 μ.μ., στον PRIME RADIO 100,3 (για τις Κυκλάδες) και διαδικτυακά, στο primeradio.gr.