Η ΣΥΡΑ ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ υπέρ της δημιουργίας πάρκου σκύλων – Γιατί και οι τετράποδοι Συριανοί δικαιούνται το χώρο τους.

Αφιερωμένο στα δεσποζόμενα σκυλάκια του νησιού μας, είναι το πρώτο comic strip της σειράς «ΣΥΡΑ ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ κόμικς τοίχου»*, που σχεδιάζει ο Συριανός σκιτσογράφος Τάσος Μαραγκός (TASMAR). Όπως έχει ήδη αναφερθεί και στην ομώνυμη ραδιοφωνική εκπομπή ΣΥΡΑ ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ στον PRIME RADIO, μετά την ψήφιση του Νόμου 4830/2021 (ΦΕΚ A 169 – 18.09.2021) «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων», η ίδρυση και λειτουργία περιφραγμένων πάρκων σκύλων αποτελεί υποχρέωση όλων των Δήμων. Για τη στήριξη μάλιστα των Δήμων στην εφαρμογή των μέτρων που υποχρεούνται να υλοποιήσουν με τη νέα νομοθεσία, θεσπίζεται από την Πολιτεία ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα με την επωνυμία «Άργος». Ήδη, πάρκα για σκύλους υπάρχουν σε περισσότερους από είκοσι Δήμους της χώρας.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες σκύλων στη Σύρο και ιδιαίτερα στην Ερμούπολη, σε ό,τι αφορά στην άσκηση, αλλά και στην κοινωνικοποίηση των τετράποδων προστατευόμενών τους, οδήγησαν μια ομάδα κατοίκων του νησιού να δημιουργήσουν κείμενο ψηφίσματος προς το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, το οποίο υπογράφεται είτε διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας AVAAZ, είτε δια ζώσης, σε pet shop, κτηνιατρεία και διάφορα άλλα καταστήματα του νησιού. Η ομάδα ΣΥΡΑ ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ συνυπογράφει το αίτημα της δημιουργίας πάρκου για σκύλους στο Δήμο μας, σε συμφωνία με το ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΒ’, Άρθρο 30 (Ίδρυση και λειτουργία περιφραγμένων πάρκων σκύλων) του Νόμου 4830/2021.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο εξίσου σημαντικό θέμα των αδέσποτων τετράποδων του νησιού μας, η «ΣΥΡΑ ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» – αναγνωρίζοντας το ιδιαίτερα σημαντικό έργο των εθελοντών της Φιλοζωικής Ομάδας Σύρου – επισημαίνει πως: από την πλευρά του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης θα πρέπει να υλοποιηθούν το συντομότερο, οι προβλεπόμενες από τον συγκεκριμένο νόμο δράσεις, όπως «η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού και οχημάτων, η χρηματοδότηση προγραμμάτων καταγραφής, στείρωσης και εμβολιασμού, καθώς και η δημιουργία καταφυγίων και κτηνιατρείων».

(*) Η σειρά κόμικς της ομάδας «ΣΥΡΑ ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» στοχεύει στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση πολιτών και αρχών, για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, μέσω συγκεκριμένων παρεμβάσεων, ικανών να βελτιώσουν την καθημερινότητα, αλλά και τη μελλοντική πορεία του νησιού μας. Οι σελίδες του κόμικ αναρτώνται σε μηνιαία βάση, τόσο διαδικτυακά, σε τοίχους κοινωνικών δικτύων, όσο και σε μορφή αφίσας, σε τοίχους και βιτρίνες καταστημάτων του νησιού.