Χάρης Βεκρής: Για μία Σύρο ανοιχτή και ανθρώπινη που διεκδικεί να προσφέρει περισσότερα στους κατοίκους της (syrostoday.gr)

Κύριε Βεκρή, κατ’ αρχήν καλή επιτυχία στην προσπάθεια σας και στους στόχους της ομάδας σας «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» για τις επόμενες Δημοτικές Εκλογές.

Σας ευχαριστώ πολύ κυρία Συλιβάνη και εσάς και το SYROSTODAY για την πρόσκληση και για τις ευχές σας. Απ’ όσο γνωρίζω, ήσασταν εκτός Σύρου την ημέρα που δώσαμε τη Συνέντευξη Τύπου στη Άνω Σύρο, οπότε ευχαρίστως να απαντήσω στις ερωτήσεις που δεν μπορέσατε να μου υποβάλετε. 

Πολύ ωραία λοιπόν! Αναφέρατε στη Συνέντευξη Τύπου πως «δεν έχετε σκοπό να έρθετε σε αντιπαράθεση με όσους διοίκησαν το Δήμο ως σήμερα» και πως «θεωρείτε δεδομένο πως όσοι πέρασαν από τις θέσεις ευθύνης του Δήμου ήθελαν να προσφέρουν στον τόπο και – ως ένα βαθμό – όλοι, κάτι κατάφεραν». Ακούγεται πολύ ενωτικό όλο αυτό, πιστεύετε πως θα καταφέρετε να το τηρήσετε ως το τέλος;

Ναι, το πιστεύω. Δεν έχει κανένα νόημα η στείρα κριτική και το να τα φορτώνεις όλα στους  προηγούμενους, τους οποίους – μην το ξεχνάμε – εμείς οι ίδιοι τους ψηφίσαμε. Το θέμα είναι να δούμε μαζί τα λάθη ή τις παραλήψεις του παρελθόντος και στο μέλλον να πετύχουμε περισσότερα. Έχω ήδη μιλήσει με πρώην δημάρχους του νησιού και ειλικρινά, ήταν πολύ χρήσιμα όσα αποκόμισα από αυτές τις συζητήσεις. Μάλιστα, σκέφτομαι πως θα ήμουν πολύ τυχερός αν μπορούσα ως Δήμαρχος, να συγκροτήσω ένα συμβουλευτικό όργανο που θα αποτελούταν από τους πρώην Δημάρχους του νησιού, για να συζητάμε όλοι μαζί τα σοβαρότερα και δυσεπίλυτα θέματα του Δήμου μας.       

Το ότι δεν έχετε προϋπηρεσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι πρόβλημα;  

Καθόλου. Ακριβώς το αντίθετο. Πιστεύω πως τα πρόσωπα στο Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να αλλάζουν και η σύνθεση του να ανανεώνεται όσο το δυνατόν συχνότερα. Αυτό σημαίνει δημοκρατία. Πρέπει πάντα να υπάρχει χώρος για όλους όσους έχουν όρεξη και θέλουν να αφιερώσουν το χρόνο τους στα κοινά. Διαφορετικά δεν θα είχαμε εκλογές κάθε τέσσερα και τώρα πλέον, κάθε πέντε χρόνια. Οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έρχονται για να καλύψουν κενές διευθυντικές θέσεις. Ούτε για να στρογγυλοκάτσουν σ’ αυτές μέχρι να πάρουν σύνταξη. Οι Δήμοι έχουν οργανογράμματα, στελεχιακό δυναμικό και έμπειρους υπαλλήλους που μπορούν να λειτουργήσουν και χωρίς εκλεγμένα «αφεντικά». Τα καθήκοντα των αιρετών έχουν να κάνουν με την υποστήριξη και ενθάρρυνση όλων αυτών των ανθρώπων, τη  χάραξη της στρατηγικής ανάπτυξης και τον καθορισμό των προτεραιοτήτων του νησιού, σύμφωνα με τα «θέλω» των Συριανών που τους εξέλεξαν.

Κάποιοι λένε πως η δική σας εμπειρία αφορά μόνο σε θέματα πολιτισμού και πως δεν είναι αρκετή για τη διοίκηση ενός Δήμου. Τι λέτε εσείς;

Κατ’ αρχήν δεν έχω ασχοληθεί μόνο με πολιτιστικά θέματα και επίσης, οι σπουδές μου αφορούν στη Διοίκηση Επιχειρήσεων & Οργανισμών, καθώς και στη Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού. Το να προσπαθούν κάποιοι να υποβαθμίσουν την πολυετή δράση μου ως ενεργού πολίτη αυτού νησιού, οφείλεται – απλά και μόνο – στο ότι εκείνοι δεν έχουν προσφέρει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ. Η ομάδα «Νησιώτες υπέρ του Μεταφορικού Ισοδύναμου» και η κίνηση «Τα νεοκλασικά της Σύρου εκπέμπουν SOS» αφορούν πολιτιστικές εκδηλώσεις; Φυσικά και όχι. Η διεκδίκηση του τίτλου της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης» ήταν απλά για ένα πανηγύρι ή ένα μεγάλο project που θα μπορούσε να αλλάξει την εξέλιξη του νησιού μας σε όλους τους τομείς; Αλλά ακόμα και στα φεστιβάλ που έχω διοργανώσει, ο ρόλο μου είναι η διαχείριση, όχι η καλλιτεχνική επιμέλεια. Το να καταφέρνεις να δημιουργείς επιτυχημένους πολιτιστικούς θεσμούς, να εμπνέεις και να διαχειρίζεσαι εθελοντές, και τέλος, να έχεις τον τρόπο – όλο αυτό – να το επικοινωνείς και να το κάνεις γνωστό στο πανελλήνιο και ακόμα παραπέρα, δεν είναι κάτι απλό και σίγουρα δεν μπορεί να το πετύχει ο καθένας. Με αυτή λοιπόν την εμπειρία τη δική μου και των υπόλοιπων μελών της ομάδας «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ», θα πετύχουμε να αναδείξουμε και να λύσουμε όλα τα θέματα που εδώ και δεκαετίες παραμένουν κρυμμένα κάτω από το χαλί, για μία Σύρο ανοιχτή και ανθρώπινη που διεκδικεί να προσφέρει περισσότερα στους κατοίκους της.

Κάποιοι ήδη αμφισβητούν το κατά πόσο μπορείτε να καταφέρετε αυτά που εξαγγείλατε, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τα οικονομικά του Δήμου. Τι απαντάτε;

Κοιτάξτε, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να δείξουν εμπειρότεροι εξ ημών, οφείλω να τονίσω ότι η σχέση μου με προγράμματα και έργα χρηματοδοτούμενα από Ευρωπαϊκά Ταμεία και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ξεκινά το 1989, όταν συμμετείχα στην ομάδα σύνταξης και παρακολούθησης του Σχεδίου Περιφερειακής Ανάπτυξης Νοτίου Αιγαίου (ΣΠΑ) 1989-1993. Όλα αυτά τα χρόνια έχω καταλάβει ένα πράγμα: όποιος Δήμος δουλεύει συστηματικά, με σοβαρότητα και διεκδικεί χρήματα, ΤΑ ΒΡΙΣΚΕΙ. Μη μου πείτε πω κι εσείς δεν έχετε αντιληφθεί  το πόσο πίσω βρισκόμαστε σε σχέση με Δήμους των Δωδεκανήσων, αλλά και σε σχέση με άλλους Δήμους κοντινών μας νησιών. Μπορούμε λοιπόν και καλύτερα. Όμως, από αυτά που προτείνουμε δεν απαιτούν όλα χρήματα. Για να φτιάξουμε καινούργιο νοσοκομείο, ναι, απαιτούνται χρήματα. Για να στηρίξουμε όμως τη λειτουργία και τη στελέχωση του Νοσοκομείου μας, χρειάζεται μόνο αγώνας. Γι’ αυτό, ας είμαστε αύριο όλοι στην κινητοποίηση των εργαζομένων του.   

Που βρίσκεστε με την κατάρτιση του ψηφοδελτίου σας;

Σε αντίθεση με τη λογική που θέλει το «σωστό» ψηφοδέλτιο να είναι εκείνο που περιλαμβάνει ονόματα που «διαθέτουν» προσωπικούς ψηφοφόρους, εμάς μας ενδιαφέρει – πάνω απ’ όλα – η συγκρότηση μιας ομάδας ανθρώπων, ικανών να αναλάβουν αρμοδιότητες από την επόμενη ημέρα των εκλογών. Τι να το κάνεις να εκλεγείς Δήμαρχος χωρίς άξιους Δημοτικούς Συμβούλους; Πως θα τα βγάλεις πέρα; Το έχουμε ξαναδεί το έργο και δεν έχει “happy end”. Από τους τέσσερεις της ομάδας μας που παρουσιαστήκαμε στη συνέντευξη τύπου, οι τρεις είχαμε μεταπτυχιακό και ένας διδακτορικό. Καταλαβαίνετε πως, αν μη τι άλλο, η κίνηση μας έχει καταφέρει να εμπλέξει στην τοπική αυτοδιοίκηση ανθρώπους που ως τώρα απείχαν. Και φυσικά, δεν θεωρούμε ικανούς να συμμετέχουν στα κοινά μόνο τους πτυχιούχους. Άνθρωποι με κοινωνική προσφορά, που έχουν δείξει έμπρακτα την αγάπη τους για το νησί και θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή μας την προσπάθεια, είναι καλοδεχούμενοι.  Για όσα λοιπόν συμφωνούμε πως πρέπει στο νησί μας να αλλάξουν, προσκαλούμε όσες και όσους ζουν ή απλά, αγαπούν τη Σύρο, να συμμετέχουν και να αναδείξουν ζητήματα, να εκφράσουν προβληματισμούς, αλλά και να προτείνουν λύσεις, επικοινωνώντας μαζί μας είτε μέσω e-mail στο (info@syraseirasou.gr), είτε μέσω της συμπλήρωσης σχετικής φόρμας, στο blog της ομάδας (https://blog.syraseirasou.gr/).

Φωτογραφία: Γιάννης Μανούσος