“Σύρα, σειρά σου”- Κι όμως, υπάρχει ελπίδα στην Αυτοδιοίκηση (ΕΠΟΠΤΕΙΑ)

Μέσα στον ορυμαγδό των νέων συνδυασμών που δημιουργούνται ενόψει των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση σε περίπου δέκα μήνες από σήμερα, οι ενεργοί πολίτες πέφτουμε πάνω στους πολλούς που αποτελούν προϊόντα της συγκυρίας και, όταν αυτή περάσει, θα εξαφανιστούν τόσο ξαφνικά, όσο ξαφνικά εμφανίστηκαν. Αυτούς, όμως πρέπει να τους ξεχωρίσουμε από τους λίγους συνδυασμούς ανά την Ελλάδα που έχουν λόγο ύπαρξης και εκφράζουν τις τοπικές κοινωνίες, αποτελούν μετεξέλιξη τοπικών κινημάτων, πρωτοβουλιών της Κοινωνίας των Πολιτών, δηλαδή αποτελούν πραγματικό αποτέλεσμα διεργασιών μέσα στους κόλπους της κοινωνίας κι όχι απλή έκφραση προσωπικών φιλοδοξιών.

Μια τέτοια, σπάνια πρωτοβουλία είναι αυτή που ανακοινώθηκε πριν λίγο καιρό στη Σύρο. Πρόκειται για τον συνδυασμό «Σύρα, σειρά σου», που δημιουργήθηκε από μια ευρεία ομάδα πολιτών της πρωτεύουσας των Κυκλάδων με επικεφαλής τον Χάρη Βεκρή, που έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων με εξειδίκευση στη Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού και στη Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων. Ο κ. Βεκρής έχει προϊστορία πολλών ετών στην ανάδειξη -κυρίως μέσω του διαδικτύου- τοπικών προβλημάτων της Σύρου αλλά και πρωτοβουλιών για την ανάδειξη των προτερημάτων του νησιού. Ήταν ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας για την υποψηφιότητα της Σύρου για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, που όμως «βρήκε τοίχο» στην αδιαφορία της τότε δημοτικής Αρχής. Έχει κινητοποιήσει πάρα πολλούς σε Σύρο και Αθήνα για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, που θα τονώσει την κινητικότητα στα νησιά. Έχει αναδείξει με μεγάλη λαϊκή υποστήριξη την άμεση ανάγκη για προστασία των νεοκλασικών κτηρίων της Σύρου, ενός αληθινού θησαυρού κι έχει υποχρεώσει την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού να εγκύψει στο θέμα, και πολλές άλλες πρωτοβουλίες.

Με τα χρόνια, γύρω από τον Χάρη Βεκρή βρέθηκαν ενεργοί πολίτες της Σύρου κάθε πολιτικής τοποθέτησης, άτομα που δεν έχουν ενεργή σχέση με την πολιτική αλλά αγαπούν τον τόπο τους και βλέπουν ότι μπορούν να τον βοηθήσουν μέσα από τον συνδυασμό «Σύρα, σειρά σου», έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα κίνημα από τα κάτω της κοινωνίας που τώρα θέλει να εκφραστεί στον δήμο Ερμούπολης- Σύρου.

Στους λίγους μήνες (μόλις δυο, αφού η επίσημη ανακοίνωση έγινε στις 3 Οκτωβρίου) που ο Χάρης Βεκρής και η ομάδα του ανακοίνωσαν την υποψηφιότητά τους, έχουν δώσει σαφή δείγματα μιας άλλης κουλτούρας στην προσέγγιση των δημοτικών θεμάτων. Συναντήθηκαν με τον σημερινό δήμαρχο μέσα σε μια πολιτισμένη κι ήρεμη ατμόσφαιρα και συζήτησαν τα τρέχοντα του δήμου, ο Χάρης Βεκρής συνεχάρη δημόσια τον δήμαρχο Ν. Λειβαδάρα για κάποιες πρωτοβουλίες του, ενώ επίσης η συντονιστική ομάδα του νέου συνδυασμού συναντήθηκε και με τον αντιπεριφερειάρχη Νότιου Αιγαίου, με κατοίκους χωριών του νησιού, ενώ συνεχίζουν να αναδεικνύουν τοπικά θέματα με έναν πολύ πρωτότυπο τρόπο: Κάθε μήνα κυκλοφορεί ένα κόμικ που δείχνει ένα πρόβλημα της Σύρου και αναζητεί τρόπους επίλυσής του. Το τελευταίο αφορά στην ανάγκη πεζοδρόμησης των παράκτιων δρόμων σε περιοχές της Σύρου, όπως ο Φοίνικας, η Αζόλιμνος κλπ.

Ήδη η «Σύρα, σειρά σου» έχει αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία που σημειώνει τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν την προσπάθεια υπό τον κ. Βεκρή: Πρώτον, έχει ήδη μια έντονη δράση υπέρ των συμφερόντων των Συριανών εδώ και πολλά χρόνια. Δεύτερον, πλαισιώνεται από κατοίκους της Σύρου διαφορετικών ηλικιών, αντιλήψεων, πεποιθήσεων και ιδεολογιών, δείχνοντας έτσι τον ενοποιητικό του χαρακτήρα. Τρίτον, αντί να πολώνεται με τους αντίπαλους συνδυασμούς, μιλά με ηπιότητα και ουσία για τα πραγματικά προβλήματα του νησιού. Όλα αυτά δείχνουν μια προσπάθεια διαφορετική από τις άλλες. Το διακύβευμα είναι εάν ο λόγος του συνδυασμού θα φτάσει σε όλα τα σπίτια της Σύρου και θα πείσει τους πολλούς να δώσουν σε αυτή την κινηματική προσπάθεια, μια ευκαιρία να διοικήσει το δήμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ