Η «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης Σύρου

Στο πλαίσιο του κύκλου ενημερωτικών συναντήσεων της ομάδας «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ», ο υποψήφιος Δήμαρχος, Χάρης  Βεκρής και τα μέλη της, Ηρακλής Κάιλας, Ιορδάνης Παπαδόπουλος και Γιώργος Στεφάνου, επισκέφθηκαν το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης Σύρου και ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων, κ. Γιώργο Θεοχάρη, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μαθητές, εκπαιδευτικό προσωπικό και γονείς.

Με τον Νόμο 3699/2008 η πολιτεία δεσμεύτηκε να αναβαθμίζει διαρκώς τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ως αναπόσπαστο μέρος της υποχρεωτικής και δωρεάν δημόσιας παιδείας. Με την υλοποίηση του συγκεκριμένου Νόμου ιδρύθηκε το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σύρου και αποφασίστηκε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση η προσωρινή στέγασή του σε κτήριο το οποίο στέγαζε στο παρελθόν το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης. Τα χρόνια πέρασαν και η προσωρινή λύση έχει πλέον γίνει μόνιμη, καθώς στο νησί μας δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος χώρος για τη φιλοξενία του σχολείου.

Αν και η διασφάλιση της προσβασιμότητας των μαθητών των ειδικών σχολείων είναι υποχρεωτική, στην περίπτωση της Σύρου η προσβασιμότητα στον 2ο όροφο παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες, ειδικά όταν το υπάρχον αναβατόριο βρίσκεται εκτός λειτουργίας.

Παρά τις κατά καιρούς φιλότιμες προσπάθειες για υλικοτεχνική αναβάθμιση του κτηρίου, δεν είναι δυνατό να ικανοποιηθεί ο αναγκαίος αριθμός αιθουσών, να βελτιωθεί η έλλειψη φυσικού φωτισμού και αερισμού σε αίθουσες χωρίς παράθυρα, να δημιουργηθεί ένας μικρός κήπος και να εξασφαλιστεί η προστασία των μαθητών τους χειμερινούς μήνες από τη βροχή και το κρύο κατά τις απαραίτητες μετακινήσεις τους.

Με δεδομένο ότι το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο της πρωτεύουσας των Κυκλάδων καλύπτει ανάγκες οικογενειών και γειτονικών νησιών, η «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» υποστηρίζει την άποψη της εκπαιδευτικής κοινότητας και του Συλλόγου Γονέων για την ανάγκη σχεδιασμού και δημιουργίας ενός νέου, σύγχρονου σχολείου ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, με τις απαραίτητες υλικοτεχνικές προδιαγραφές.