Δίπλα στις Τοπικές Κοινότητες η «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ». Εκκίνηση από τον Πάγο.

Ξεκινώντας την καταγραφή των θεμάτων που απασχολούν τις Τοπικές Κοινότητες, ο υποψήφιος Δήμαρχος Χάρης Βεκρής και μέλη της ομάδας «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ», συναντήθηκαν το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, με κατοίκους του Πάγου. Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή του Πολιτιστικού Συλλόγου Πάγου στη φιλόξενη αίθουσα του πρώην Δημοτικού Σχολείου Πάγου, εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της ομάδας για τη σύνταξη ενός Προγράμματος Έργων & Δράσεων για την πενταετία 2024 -2028, το οποίο θα έχει προκύψει μέσα από τη συνεργασία και τη συμμετοχή, και θα έχει την έγκριση της τοπικής κοινωνίας.

Με σκοπό τη στήριξη και την προβολή κάθε Τοπικής Κοινότητας του νησιού, στη συνάντηση επιχειρήθηκε ο εντοπισμός των προβλημάτων που πρέπει να επιλυθούν, αλλά και των ξεχωριστών στοιχείων που μπορούν να συμβάλουν τόσο στην ανάδειξη της περιοχής, όσο και στη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων της.

Ανάμεσα στα προβλήματα που εντοπίστηκαν ήταν: η έλλειψη παιδικής χαράς, η συντήρηση του γηπέδου μπάσκετ, ο ευπρεπισμός των κοινόχρηστων χώρων, η έλλειψη πεζοδρομίων στον κεντρικό δρόμο, η βελτίωση και κατασκευή έργων δημοτικού φωτισμού, η συντήρηση των ακινήτων που ανήκουν στον Δήμο, η στήριξη του ΚΕΠ Μεσαριάς, η ανάγκη επαναλειτουργίας του αγροτικού ιατρείου, η βελτίωση της πυροπροστασίας και η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης, η χαμηλή πίεση του δικτύου ύδρευσης, η ανάγκη επίσπευσης του έργου κατασκευής αποχέτευσης και η εγκατάσταση κατάλληλου βιολογικού καθαρισμού στα δημοτικά σφαγεία της περιοχής. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις της περιοχής με τις εξαιρετικά χαμηλές ταχύτητες ίντερνετ και τις τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ των πραγματικών επιδόσεων των υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο και εκείνων που δηλώνει ο πάροχος.

Αναζητώντας τα ιδιαίτερα στοιχεία του Πάγου που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών, μέσα από τη συζήτηση προέκυψαν τα περιθώρια ανάδειξης της ιστορίας του Ολλανδού γεωπόνου Παύλου Κούπερς, ο οποίος ήρθε στη Σύρο το 1963 μετά από ενέργειες της Καθολικής Εκκλησίας και ήταν εκείνος που δίδαξε στους αγρότες τις καλλιέργειες σε θερμοκήπια. Η προβολή της συμβολής του πρωτοπόρου γεωπόνου στις αγροτικές καλλιέργειες της χώρας, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της συλλογής παλιών αγροτικών εργαλείων που φυλάσσονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πάγου, θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ενός επισκέψιμου εκθεσιακού χώρου.

Σχετικά με τον πλούσιο κατάλογο εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πάγου τα τελευταία χρόνια, ειδική αναφορά έγινε στην επιτυχημένη  Πανσυριανή Γαστρονομική Συνάντηση (2019). Πρόταση της ομάδας «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» είναι: η συγκεκριμένη εκδήλωση να μετεξελιχθεί σε μια τριήμερη διοργάνωση, στην οποία θα συμμετέχουν πολιτιστικοί σύλλογοι και ομάδες κατοίκων του νησιού που προέρχονται από άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και από χώρες του εξωτερικού, με σκοπό την ανάδειξη της παραδοσιακής γαστρονομίας, της μουσικής και των χορών της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Με την ετήσια αυτή διοργάνωση που θα έχει τον τίτλο «Σπάμε τον Πάγο», η Τοπική Κοινότητα έχει την ευκαιρία να καθιερωθεί ως το κέντρο επικοινωνίας, δημιουργικής έκφρασης και συνεργασίας όλων των κατοίκων του νησιού, απ’ όπου κι αν προέρχονται.