Το 1996 η UNICEF πήρε την πρωτοβουλία να διεκδικήσει τα δικαιώματα των παιδιών σε επίπεδο καθημερινότητας, μέσα από τη δημιουργία πόλεων φιλικών στα παιδιά (CHILD FRIENDLY CITIES, CFC). Έκτοτε, δεκάδες πόλεις στον πλανήτη έχουν θέσει την υποψηφιότητά τους ή έχουν ήδη κατακτήσει τον τίτλο αυτό. Το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα εγκαινίασε το Πρόγραμμα «Πόλεις Φιλικές προς τα Παιδιά» τον Μάιο του 2021, με την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου Συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων. Έως σήμερα, οκτώ Δήμοι της χώρας έχουν υπογράψει Μνημόνια Συνεργασίας για την εφαρμογή πιλοτικού τριετούς προγράμματος.
Τι είναι το Πρόγραμμα «Πόλεις Φιλικές προς τα Παιδιά» ;
Μια Συμφωνία – Μνημόνιο μεταξύ του Δήμου και της αρμόδιας επιτροπής της UNICEF, που περιλαμβάνει ένα Σχέδιο Δράσης με συγκεκριμένη διάρκεια (συνήθως 3 έτη) και στόχους, αφού πρώτα γίνει μια καταγραφή των αναγκών του πληθυσμού των παιδιών.
Ποιος είναι ο στόχος του;
Η δημιουργία ενός νησιού που προασπίζει τα δικαιώματα των παιδιών σε δωρεάν υγεία, παιδεία, βασική διατροφή, ασφάλεια στον δρόμο, σε ελεύθερους χώρους πρασίνου και αναψυχής και τέλος, στην πρόσβαση στον αθλητισμό.
Πως υλοποιείται;
Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ορίζει μια ομάδα υπευθύνων για τον συντονισμό της υλοποίησης του Προγράμματος. Οι συνεισφορά εθελοντών και χορηγών μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας στην όλη προσπάθεια. Η πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι στον συντονισμό των φορέων, της χρηματοδότησης και των πολιτικών που απαιτούνται για να παραδοθεί μια πόλη φιλική προς τα παιδιά. Η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων είναι απαραίτητη, καθώς και εάν οι εφαρμοζόμενες στρατηγικές είναι αποτελεσματικές. Τουλάχιστον κάθε έξι μήνες, ενημερώνεται το κοινό για την πρόοδο, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις στην υλοποίηση του σχεδίου δράσης.
Ποια τα οφέλη;
Ένα νησί φιλικό προς τα παιδιά, είναι φιλικό προς όλους.
Μία σκέψη στο “ΑΞΟΝΑΣ 1: Μια Σύρα ανοιχτή προς όλες και όλους – ΜΕΤΡΟ 1.1: Κατάρτιση & Υλοποίηση Σχεδίου Δράσης για την απόκτηση του τίτλου «Νησί Φιλικό προς τα Παιδιά» του Προγράμματος “CHILD FRIENDLY CITIES” της UNICEF”
Τα σχόλια είναι κλειστά.