Ανακύκλωση γεωργικών πλαστικών και κτηνοτροφικών αποβλήτων

του Γιώργου Στεφάνου*

Μεγαλώνοντας στον Φοίνικα, από αγροτική οικογένεια, χαιρόμουν να ακούω ιστορίες για τα χρόνια που οι παραγωγοί με τις ντομάτες, τις μελιτζάνες και τα άλλα προϊόντα, κέρδιζαν την αγορά της Κωνσταντινούπολης. Όμως και κατά την διαμονή μου στην Αθήνα καμάρωνα για τον πρωτογενή τομέα του νησιού, όταν έβρισκα στη λαϊκή τα ονομαστά κολοκυθάκια Σύρου.

Γειτονικά μας νησιά με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, συνεχίζουν να υποστηρίζουν δυναμικά τον πρωτογενή τομέα τους γιατί ο επισκέπτης ενδιαφέρεται όχι μόνο για τα αξιοθέατα, αλλά και για την τοπική γαστρονομία. Έτσι πχ η Νάξος επενδύει στην κτηνοτροφία, στην τυροκομία, αλλά και στην παραγωγή πατάτας, ενώ στη Σαντορίνη ο δρόμος του κρασιού περιλαμβάνει εκτός από ξεναγήσεις στους αμπελώνες και στα οινοποιεία, τοπικά εδέσματα με φάβα και ντοματίνια.

Στη Σύρο οι λιγοστοί πλέον γεωργοί και κτηνοτρόφοι αγωνίζονται να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους αντιμετωπίζοντας καθημερινά προβλήματα όπως: έλλειψη επαρκών ποσοτήτων νερού για τις καλλιέργειες, αυξημένο κόστος σποράς και φυτωρίου, αυξημένο κόστος θέρμανσης θερμοκηπίων κά. Εκείνο όμως που τους φέρνει συχνά αντιμέτωπους με τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες των οικισμών, είναι η διαχείριση των αγροτικών και κτηνοτροφικών αποβλήτων.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό τόσο για την δημόσια υγεία, όσο και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα και στον υδροφόρο ορίζοντα. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου για ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης αποβλήτων, προβλέπεται τα γεωργικά πλαστικά, όπως θερμοκηπιακά και σωλήνες άρδευσης, να συλλέγονται υποχρεωτικά χωριστά από τους παραγωγούς αυτών των προϊόντων, για την οργάνωση και την προώθηση τους προς ανακύκλωση, με την κάλυψη του σχετικού κόστους.

Προβλέπεται επίσης τα κτηνοτροφικά και τα φυτικά απορρίμματα κήπων να συγκεντρώνονται σε μονάδες κομποστοποίησης ή παραγωγής βιοκαυσίμων. Ας ελπίζουμε ότι η εφαρμογή του νόμου με τη συγκέντρωση των βιο-απορριμμάτων σε τοπικό επίπεδο θα εξαλείψει το φαινόμενο των ανεξέλεγκτων καύσεων και θα επιλύσει ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της υπαίθρου του νησιού.

Σημ. Αξίζει να αναφερθεί ότι μεγάλο αγροτικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι διατάξεις σχετικά με τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων κατά 30% το 2030, σε σχέση με το 2022, με την ενθάρρυνση α) της χρήσης αδιάθετων τροφίμων κατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση, β) με την παροχή κινήτρων για τη δωρεά τους ή γ) με την προώθηση της χρήσης τους ως ζωοτροφής.

(*) Ο Γιώργος Στεφάνου είναι μαθηματικός και διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κυκλάδων. Γεννήθηκε και ζει στον Φοίνικα της Σύρου.