ΑΞΟΝΑΣ 2: Προορισμός Σύρος – ΜΕΤΡΟ 2.2: Σύρος, Χριστουγεννιάτικος Προορισμός – Syros Christmas Festival of Lights

Εδώ και αρκετά χρόνια η Σύρος συμπεριλαμβάνεται στους προτεινόμενους τουριστικούς προορισμούς για τις διακοπές του Πάσχα. Με στόχο την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης τους χειμερινούς μήνες και παράλληλα, την προβολή των φυσικών και πολιτισμικών πόρων του νησιού μας, η «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» αναδεικνύει τη Σύρο σε σημαντικό Χριστουγεννιάτικο προορισμό, ικανό να μαγνητίσει το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού επισκεπτών τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.

Από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι και την ημέρα των Φώτων, χρονικό διάστημα κατά το οποίο σύμφωνα με την παράδοση, στις Κυκλάδες επικρατεί ο φόβος των καλικάντζαρων που τριγυρίζουν τη νύχτα στους δρόμους, μπαίνουν στα σπίτια από τις καμινάδες και ανακατεύουν ό,τι βρουν μπροστά τους, η Σύρος φωτίζεται, ζωντανεύει και μας προσκαλεί να την εξερευνήσουμε γιορτάζοντας όλοι μαζί.

Πώς η Σύρος μπορεί να γίνει Χριστουγεννιάτικος προορισμός;

Το συγκεκριμένο μέτρο του Προγράμματος Έργων & Δράσεων 2024 – 2028 αποτελείται από τις εξής τρεις δράσεις:

  • Syros Christmas Festival of Lights. Νεοκλασικά κτίρια και επιλεγμένες τοποθεσίες του νησιού, μετατρέπονται σε καμβά που πάνω τους αποτυπώνονται εικόνες από προβολές φωτός και 3D χαρτογραφήσεις βίντεο. Χρώματα μεταμορφώνουν τη νυχτερινή όψη της Σύρου, προκαλώντας ένα άκρως εντυπωσιακό θέαμα.
  • Στο δρόμο των Μάγων. Μέσω ειδικής εφαρμογής κινητού τηλεφώνου ο επισκέπτης, αλλά και ο κάτοικος, ξεκινά την περιήγηση στη Χριστουγεννιάτικη Σύρο, αναζητώντας τις Φάτνες που ετοιμάζονται στους Καθολικούς Ναούς του νησιού, διατηρώντας την όμορφη παράδοση της Καθολικής Εκκλησίας που ξεκίνησε το 1223 από τον Άγιο Φραγκίσκο στο Greccio της Ιταλίας.
  • Το Σπίτι του Άι Βασίλη. Η επιτυχημένη διοργάνωση στην Έπαυλη Τσιροπινά της Ποσειδωνίας αναβαθμίζεται σε ένα ολοκληρωμένο Christmas Market για μικρούς και μεγάλους, με ειδικά σχεδιασμένα περίπτερα και πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων από το καλλιτεχνικό δυναμικό του νησιού. Παράλληλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε Χρούσσα και Πισκοπειό.

Ποια είναι τα οφέλη για το νησί;

Η ενίσχυση της τουριστικής κίνησης τους χειμερινούς μήνες και παράλληλα, η ανάδειξη των φυσικών και πολιτισμικών πόρων του νησιού μας, αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, επιχειρήσεων ενοικίασης καταλυμάτων, επιχειρήσεων εστίασης, ενοικίασης αυτοκινήτων και ταξί.

Ποιες προβλέπεται να είναι οι πηγές χρηματοδότησης;

  1. Αξιοποίηση Ευρωπαϊκών και Εθνικών πόρων για ανάλογες διοργανώσεις,
  2. Χορηγίες επιχειρηματικών ομίλων από τον κλάδο της ενέργειας,
  3. Παρά τη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας των συσκευών προβολής που απαιτούνται, το φεστιβάλ βασίζεται κυρίως σε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.