Η «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» στο Κ.Ε.ΠΕ.Α. Σύρου – Ερμούπολης

Ένα ιδανικό παράδειγμα συνέχειας του έργου των δύο τελευταίων Δημοτικών Αρχών, επιλέχθηκε από τη «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» ως πρώτος σταθμός του κύκλου συναντήσεων με φορείς και συλλόγους που η ομάδα έχει προγραμματίσει για το προσεχές διάστημα. Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Σύρου – Ερμούπολης ιδρύθηκε το 2019, ύστερα από συνεχείς προσπάθειες τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και της εκπαιδευτικής κοινότητας του νησιού, ενώ στελεχώθηκε και άνοιξε επίσημα τις πόρτες του στην Έπαυλη Τσιροπινά της Ποσειδωνίας, τον Ιούνιο του 2022. Πρόσφατα μάλιστα, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης παραχώρησε στο Κ.Ε.ΠΕ.Α. και το παλιό Δημοτικό Σχολείο του Μάννα, για τη δημιουργία του εργαστηριακού του κέντρου.

Το στελεχιακό δυναμικό του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Σύρου – Ερμούπολης, Χρήστος Κόλλιας, Αλεξία Τζεφρίδου και Ρουμπίνα Ιωαννίδου, ενημέρωσε τον επικεφαλής της «ΣΥΡΑ, ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ» Χάρη Βεκρή και το μέλος της ομάδας Ιορδάνη Παπαδόπουλο, για τη θεματολογία και τη μεθοδολογία με την οποία το Κέντρο προσεγγίζει την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα οφέλη της ύπαρξης και περαιτέρω ανάπτυξής του για το νησί μας.

Με αφορμή την έναρξη – την ερχόμενη εβδομάδα – των νέων δια ζώσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Κέντρου για την περίοδο Νοεμβρίου – Δεκέμβριου 2022, στη συζήτηση τονίσθηκε η μεγάλη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών σχολείων τόσο της Σύρου, όσο και άλλων νησιών της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων, η οποία – σύμφωνα με τις δηλώσεις συμμετοχής – αναμένεται να ξεπεράσει τα 700 άτομα.

Με δεδομένο τον σημαντικό του ρόλο στην προβολή της κυκλαδίτικης ομορφιάς, αλλά και στη διεκδίκηση περιβαλλοντικών λύσεων, θεωρούμε δεδομένη τη συνέχιση της στήριξης λειτουργίας του Κ.Ε.ΠΕ.Α. και από την επόμενη Δημοτική Αρχή, η οποία θα πρέπει σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, να συμβάλει στην επίλυση βασικών προβλημάτων λειτουργίας του, τα οποία προς το παρόν αποτελούν τροχοπέδη στην περαιτέρω εξέλιξή του.